De Big Airbag is terug. En wacht, er is nog meer nieuws! Ontdek het hier ⋙

De Big Airbag is terug. En wacht, er is nog meer nieuws! Ontdek het hier ⋙

Afbeelding

Welke les kies je? Skiën of snowboarden?

Ben je beginnend wintersporter en weet je nog niet of je nou wil leren skiën of snowboarden? Dan zit je hier goed! Uiteindelijk heeft iedereen een persoonlijke voorkeur, maar wij helpen je een handje door de voor- en nadelen van skiën en snowboarden op een rijtje te zetten.

Moeilijkheid

Als je echt nog geen ervaring hebt en voor het eerst begint met een lesje, dan is skiën over het algemeen iets makkelijker te leren. Dit komt doordat je in een natuurlijke houding staat, beide voeten staan namelijk los van elkaar recht naar voren. Bij snowboarden sta je in een houding die je niet gewend bent en daardoor verlies je sneller en vaker je evenwicht. Bij snowboardles zal je dus veel op de grond liggen. Waar de skilesjes vaak al sneller met de skilift naar boven vertrekken, blijven de snowboarders iets langer beneden aan de piste oefenen.

In het begin is skiën dus iets makkelijker aan te leren, maar dat wil niet zeggen dat snowboarden per definitie moeilijker is. Om de juiste techniek bij het skiën aan te leren, is uiteindelijk veel meer tijd nodig. Om dus écht goed te kunnen skiën heb je veel meer ervaring nodig dan om goed te kunnen snowboarden. De vraag is dus vooral of je in het begin veel geduld kan opbrengen.

Skiliften

Elke skilift kent andere voor- en nadelen voor skiërs en snowboarders. Om te beginnen bij de sleepjeslift, dat is een hele uitdaging voor beginnende snowboarders. Skiërs kunnen gewoon met hun benen vooruit blijven staan, maar snowboarders worden opzij omhoog getrokken en dit kan wel eens voor een valpartij zorgen.

Ook de stoeltjeslift is iets relaxter voor skiërs dan voor snowboarders. Skiërs kunnen namelijk gewoon gaan zitten, zonder iets uit te hoeven trekken. Als zij boven aankomen kunnen zij direct weer verder skiën. Snowboarders moeten eerst hun bindingen losmaken van hun schoenen voordat ze in de stoeltjeslift stappen. Als zij boven aankomen moeten zij eerst op de grond gaan zitten om hun board weer vast te maken. Dit kost tijd en kan als vervelend worden ervaren.

Daarentegen kent de gondel juist weer meer voordelen voor de snowboarders. Zij klikken hun board los en stappen met alle gemak de gondel in. Heerlijk genieten van het uitzicht! Skiërs hebben hier iets meer moeite mee, omdat zij ook hun ski’s uit moeten trekken. Dan lopen ze op hele onhandige schoenen en ski’s én stokken in de hand naar de gondel. Hier moeten zij zorgen dat ze geen materialen verliezen en ook nog evenwicht vinden op skischoenen. Een heel stuk minder relaxed dan voor snowboarders.

Materiaal meenemen

Onderweg naar de skipiste kennen de skiërs de meeste ongemakken. Zij sjouwen niet alleen met meer materialen (2 ski’s en 2 stokken), maar lopen ook nog eens heel oncomfortabel op skischoenen. Je zal bij het passen van schoenen al merken dat het niet de meest fijne pasvorm heeft en je voeten behoorlijk worden afgekneld. Door de harde onderkant van de schoen kun je lastig je voet afwikkelen tijdens het lopen. Snowboardschoenen zitten daarentegen een stuk lekkerder. Die voelen niet als extra last. Daarnaast hoeven snowboarders alleen hun board mee te sjouwen, dus minder kans dat je iets uit je handen laat vallen.

Blessures

Uiteraard is wintersport niet helemaal zonder risico. Blessures komen geregeld voor, van heel licht tot ernstig. Als je gaat skiën moet je het meeste rekening houden met blessures aan de knieën en enkels. Bij skiën komt er veel gewicht op je knieën en door een verkeerde beweging loop je meer risico op een verdraaiing dan bij snowboarden. Echter bij snowboarden heb je weer meer kans op arm, pols en schouder letsel. Dit komt omdat je vaker valt bij snowboarden en je dus constant op moet vangen met je armen. Hier kun je rekening mee houden als je één van de sporten kiest. Helaas kent elke sport risico’s, dus laat je hier vooral niet door tegenhouden!

Après-ski

Wintersport is natuurlijk niet compleet zonder après-ski! Na een dag op de piste ga je heerlijk de kroeg in. Bij wintersport is het niet normaal dat je eerst naar huis gaat om jezelf om te kleden. Nee, direct na je afdaling duik je de kroeg in voor een mooi feestje. Een groot nadeel voor de skiërs zijn weer die vervelende schoenen. Daar kun je niet lekker op feesten. Snowboarders zijn hier zeker in het voordeel. Vaak kun je onderaan de piste een kluisje huren waar je jouw skischoenen even in kunt ruilen voor je chille schoenen. Dat zal een hele opluchting zijn.

Conclusie

Al met al kent zowel skiën als snowboarden voor- en nadelen. Je persoonlijke voorkeur zal uiteindelijk doorslag moeten geven. Wil je snel vooruitgang boeken, kies dan voor skiën. Vind je die skischoenen en het sjouwen met al die materialen niks, kies dan voor snowboarden. Heb je zwakke knieën? Ook dan is snowboarden misschien een betere keuze. Ben je bang voor skiliften, kies dan weer voor skiën. Je merkt het al, het is lastig om één van de twee aan te wijzen als beste keuze. Tip is om het gewoon te ervaren en dan te kiezen wat het beste bij jou past!

Boek hieronder direct jouw ski- of snowboardles!

Boek een les

Koop sneeuwbaantickets